onsdag 4 april 2012

Beskära äppelträd

När vi, herr och fru H, gifte oss 1993 så fick vi ett äppelträd i present, ett av sorten Aroma -mycket mycket gott äpple!
Frukträd ska ju då beskäras och skötas om för att bära rikligt med fin frukt. Nu är det så att vi har lyckats ända sedan starten att beskära fel. Vi har på något vis trott att grenar som sticker rakt ut åt sidan skall tas bort, vilket tydligen är fel. Istället har vi fått sagt till oss att de starkaste och bästa grenarna blir just dom som växer rakt ut i horisontalläge! De senaste åren har vi försökt att åtgärda detta och jag tror vi är på G.
Man ska ju också helst beskära mitt i vintern och inte på våren vilket vi också gjorde från början och fortfarande gör rätt ofta, som i år t.ex, fy på oss;)



Som synes har vi sparat de som går uppåt

medan de va så här det skulle sparas

Katterna har klöst sönder hela stammen, så nu sitter det ett nät som skydd

innan klippning såg det ut så här

Wow, så mycket det är som man inte kan, men som man lär sig:)
Är det nu någon som läser och tänker, men hallå så fel dom gör nu med!, skriv då gärna en kommentar så vi inte fortsätter göra fel, jag vill lära mig:)


Det finns ju någon form av regel som säger att man ska kunna singla hatten genom kronan på trädet
och det kan man säga inte har varit fallet hos oss som ni ser:/

Aroma är ju ett rätt så sent äpple, vinteräpple, och det är otroligt gott när man kan gå ut en kall höstkväll och plocka sig ett riktigt kallt och gott äpple att gnaga i sig.

Sommaräpplen har vi däremot inga, men vi vill gärna ha det, och gärna ett som ger gott äppelmos och smarriga pajer och äppelkakor förstås!
Någon som kan tipsa om någon sort?

Kram på er!
och Glad Påsk igen!;)

Inga kommentarer: